Banankaka och kanelbullar

Gullefjunet fyller ju snart år. Jag vill ju ha hembakat fika och framstå som en mönsterförälder och perfekt husmoder. Men ska det bli något av det måste jag börja i tid, så fikat får lov att komma ur frysen på den stora dagen. Idag började jag därför baka.

Banankaka först. Här ser ni två identiska formar banankaka innan gräddningen.

När de kom ut ur ugnen såg de ut så här.

Båda kakorna hade fått lika mycket kärlek. De kom från samma smet. Stod bredvid varandra i ugnen, lika länge. Så jag fattar inte varför den högra blev platt och kladdig. Därför rekommenderar jag att man alltid gör dubbel sats banankaka. Då fördubblar man chansen att få EN lyckad banankaka. Till och med gullefjunet, som med glädje äter sand, gräs och rå lök som om det vore godis spottade ut den misslyckade kakan.

Jag lät mig inte nedslås av den här lilla motgången. Jag startade ett bullbak också. Jag har farmor Harriets hemliga bullrecept att baka efter, som gör bullarna extra goda. Hemligheten är att jäsa degen tre gånger. Först blandar man mjölet, mjölken, jästen och saltet. Jäser. Ner med socker och smör och ett ägg. Jäser. Bakar ut. Jäser.

Allt gick som smort. Alla förutsättningarna var rätt för de perfekta bullarna. Ju svårare att kavla ut desto godare blir bullarna. Degen var dösvår att kavla ut, men jag gjorde ett mästerverk av det. Om det varit OS i kanelbullsbakning hade jag vad som skulle kunna kallas för guld-läge.

In med bullarna i ugnen. Eftersom det är en varmluftsugn var jag något förbryllad när bullarna fortfarande hade noll färg efter 5 minuter när de egentligen borde vara klara. Jag gräddade på i 3 minuter till innan jag upptäckte att ugnen fortfarande stod på banankakans 175º istället för 225º. Då kändes det ungefär som det måste kännas att komma fyra i OS. Det var dessutom den bästa plåten, den andra plåten var inte alls lika fin.

Jag har inte smakat ännu men jag tror att jag lyckades rädda upp situationen. Jag slår vad om att ni knappt kan se vilka av dessa bullar som kommer från den övergräddade plåten.

Jag kanske bakar mer en annan dag. Eller kanske inte, folk kan ju ta två bullar. Bring on the kalas.

4 thoughts on “Banankaka och kanelbullar”

  1. Klappa dig på axeln och känn att du varit duktig! Om inte annat så är det ju en bedrift om allätande dottern ratar kakan 😉
    Om du har koll på ip-nr och ser att jag spammar dig så gör jag faktiskt det! Jag är så jävla less att nöta huden på baksidan genom att ligga i soffan med foten i högläge och då har jag inte heller så mkt vettigare för mig än att jaga runt på mina favvobloggar- och du råkar vara en av dom! Men nu är klockan slagen och jag får ta nattens knarkdos så vi ses på andra sidan!
    Tjillevippen

  2. By the way, är det okej om jag länkar in dig i bloggen i sidebaren? Då får jag bättre koll på dina uppdateringar och mina läsare får en ny blogg att besöka 🙂

  3. Om du spammar eller stalkar mig så märker jag det inte. Har inte koll på enskilda IP-adresser utan bara besök från olika städer och i Piteå har jag fler än en läsare. Stalk away du bara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *