Blanda inte in barnet

Idag kunde inte maken hämta på dagis så för en gångs skull var det jag som skulle hämta. Anledningen till att jag nästan aldrig hämtar är för att jag ofta har svårt att komma ifrån jobbet i tid. Så också idag.

Dagis stänger 17.30 men den oskrivna regeln är att en god förälder hämtar klockan fyra på fredagar. Det kan vi aldrig göra, men vi brukar försöka hämta halv fem eller fem. Idag var jag väldigt försenad enligt de oskrivna reglerna och jag var också nästan en kvart efter stängningstid.

Jag ringde och berättade att jag var sen. Det tycker jag är god ton när man hämtar för sent på dagis för andra gången på två år. När jag berättade att jag inte skulle vara där förrän tjugo eller kvart i svarade pedagogen “Och jag slutar få betalt halv sex, hur ska vi göra då?”. Sedan frågade hon om maken var hemma och kunde hämta. Det är ungefär den dummast frågan jag har fått sedan ca år 2002. Om maken satt hemma och rullade tummarna skulle jag givetvis ha beordrat iväg honom för att hämta. Det är fanimig en oförskämd fråga. Detta berättade jag för pedagogen när jag hämtade 14 minuter för sent.

Sen när vi gick hem så sa gullefjunet “Mamma du var VÄLDIGT sen idag” och “Fröken skulle och handla”.

Då höll jag på att explodera av ilska. Folk som är irriterade på mig för att jag är sen kan faktiskt ta och berätta för MIG att de skulle på Coop och att denna femtonminutersförsening stör dem. De behöver inte blanda in mitt barn och läxa upp henne över någonting som inte alls är hennes fel.

Fast det är klart att jag borde vara lite mer förstående. Det var ju inte bara en kvart det handlade om. På fredagar förväntar sig förskolepersonalen att de ska kunna gå hem vid halvfem eller allra senast fem och ändå få betalt till halv sex. Självklart förstår jag att de blir irriterade om de måste jobba ända tills halv sex, när de egentligen slutar, och sedan to add insult to injury dessutom måsta jobba i en kvart till.

4 thoughts on “Blanda inte in barnet”

  1. Det var det dummaste jag hört! Jag är själv förskollärare och visst blir man irriterad när man måste jobba över,men har föräldern ringt och meddelat+ ber om ursäkt igen när den hämtar så är det nog! ALDRIG att man låter det gå ut över barnet! Man säger nämner inte ens till föräldern att man jobbar över,det enda man förväntar sig är att föräldern är snabb därifrån med sitt barn ( då kan man också sett till att barnet är färdigt genom att tex vänta ute om vädret tillåter… :-). )Den kvarten man jobbar över får man antingen ta ut i övertid eller gå hem tidigare någon annan gång ( dessutom om man som du säger som regel har barntomt vid 16.30-17 normalt på en fredag när man har arbetstid till 17.30 så har man ju massor av tid att ” göra igen” )

    1. Tack, skönt att höra att det finns förskollärare som inte heller tycker att sånt här är okej. Inom barnomsorg är det ju faktiskt barnen och föräldrarna som är “kunderna” och i de flesta yrken skulle man riskera att få sparken om man bemötte en kund på det här sättet. Som förälder har man ju nog dåligt samvete både gentemot personalen men framför allt sitt barn när man är försenad utan att personalen dessutom ska ta ut sin ilska över 15 min övertid på en när man själv ligger på 10 timmars obetald övertid för veckan.

  2. nej man tar absolut inte ut det över barnet! tycker det var kort dag ändå.. här är det alltid något barn som går till 18.30

  3. Oh jisses! Har aldrig fått liknande svar de gånger vi ringt och varit sena. Det har dock inte varit efter stängning, men det spelar ju faktiskt ingen roll. Råkar man bli sen och ringer och meddelar detta så är det ju ingenting man kan påverka. Inte så att man gör det för att vara elak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *