Dagens saga från 1987

Jag gissar att om en sjundeklassare skrev en saga om en indian, två araber, en norrman och en ryss idag skulle sagan få underkänt betyg för att den inte var politiskt korrekt. Eller så skulle den få högsta betyg för att den hade mångfald. Vem vet.

När jag hade gått ut sexan och lämnade livet som reporter på Jävrebladet bakom mig och började sjuan i Hortlax fick vi skriva sagor. Det vet jag för att jag hittade sagohäftet med sagor från alla i klassen i samma låda som Jävrebladet. Jag har inget minne av att någon hade några synpunkter alls på nationaliteten på deltagarna i min saga på den tiden. Folk visste väl inte bättre på åttiotalet. Bellmanhistorier var ju vardagsmat då, och där var det ju ofta med dumma norrmän.

Pojken med giftpilarna

Det var en gång en indianpojke som hade en pilbåge med giftpilar. I det stora berget i skogen bodde ett troll. Varje år tog han fem fångar som fick laga hans mat. Hans föda bestod av jättetomater och minigurkor från Yokahamasöarna. En dag när indianpojken höll på att öva sig på att skjuta giftpilar, med sin pilbåge, hördes plötsligt ett brak, när trollet trampade på bagarens torrdass. Trollet tog till fånga indianpojken, två araber, en norrman och en ryss. När de kom till berget fick de börja med att bära jättetomater till köket. När de hade burit jättetomaterna i en månad blev indianpojken less, och sköt en giftpil i en jättetomat.

Nästa dag när jätten skulle äta sin frukosttomat, tog han den tomat som var giftig. Han hann bara ta en tugga innan han dog. Också levde indianpojken lycklig i alla sina dar.

När min lärare läste det där måste han ha rörts till tårar av stolthet när han insåg att en av hans elever någon gång i framtiden skulle komma att ha en blogg där några läsare varje dag får ta del av alster av den här kvaliteten.

Mats tror jag att den gråtande läraren hette. Flint. Rött skägg har jag också för mig att han hade.

Saga om trollJag är ganska säker på att bilden föreställer trollet, inte indianpojken. Definitivt inte Mats i alla fall. Det berättade jag ju nyss för er att Mats var flint.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *