Det här med pedagogik

Idag när vi var och fikade på så var gullefjunet lite besvärlig vid något tillfälle eller tio. Jag tror inte så mycket på det här med konfrontationer och hot, jag tar bara till sådant när annat inte fungerar. Vid något av de tillfällen när hon var besvärlig lyckades jag reda upp situationen med någon sorts avledningsteknik, jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg vad det var. Hela mitt liv består av avledningteknik-tillfällen så jag kan inte minnas dem alla.

Då sa min svärmor “Det är ju försent för dig nu, men jag måste bara få säga att du borde ha blivit lärare. Du är så pedagogisk och bra på det här. Du är så duktig på att förklara saker på ett bra sätt”. 

Det var ju snällt av svärmor att berömma mina föräldraskapstalanger. Men hon var helt fel ute med det där att jag borde ha blivit lärare. Jag är så olämpad att vara lärare som man bara kan bli. Det är stor skillnad att vara pedagogisk mot sitt barn som man älskar över allt annat och att vara pedagogisk mot 20-30 odågor. Jag skulle inte palla det senare.

Men pedagogik är svårt. Alla kan inte det. Frisören vi var hos idag kunde inte det. Gullefjunet satt och vred på huvudet och jag försökte hjälpa till genom att säga “Om du sitter stilla så går det fortare”. Då säger frisören “Du får en klubba om du sitter stilla”. Han gav alltså en morot. Men jag satt ändå och tänkte för mig själv “Och om hon inte sitter stilla vad gör du då? Tror du att jag kommer tillbaka hit om hon inte får en klubba?”.

Sen när han skulle klippa luggen blev hon väldigt upprörd och började gråta. Så jag pratade lugnande med henne och försökte uppmuntra henne med att snart skulle hon få färg i håret och prata om vilka färger man kunde välja på. Och höll i huvudet i ett skruvstäd så att dramat skulle kunna vara överstökat snabbare.

Då började den opedagogiska frisören säga “Om du inte sitter stilla får du ingen klubba…”. Om och om igen satt han och sa det som någon repig vinylskiva. Å jag bara “Tror du att DET hjälper i nuläget?! Håll käften innan hon får ett RIKTIGT meltdown…”.

Jag tänkte bara det, jag sa det inte. Men jag tyckte att han var riktigt dum i huvudet. Om man inte vet vad man sysslar med ska man hålla truten och bara klippa medans någon som kan hantera situationen sköter grovjobbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *