En dag blir du markägare gumman

Min pappa äger skog. Han är väldigt bekymrad över den där skogen. Vem som ska sköta den i framtiden. Det här är inget nytt som har dykt upp sedan han gick i pension. Han har varit bekymrad de senaste 20 åren. Han har nämligen konstaterat att både jag och min bror är helt odugliga på skogsskötsel.

Nu har han dock fått nytt hopp. En tvååring i form av gullefjunet. Han hoppas att hon ska visa intresse för skog. När han kom på att han kunde involvera henne i huggandet av granen blev han helt plötsligt intresserad av julgran.

Så idag har vi huggit en julgran.

Först utrustades gullefjunet som en riktig skogshuggare.

Skogshuggare

Sedan ställde sig morfar och gullefjunet och betraktade den tänkta julgranen och diskuterade om den skulle passa som julgran. “Mormor kommer säkert att säga att den är ojämn och har alla grenar på ena sidan” sa gullfjunet. “Det säger hon alltid oavsett vilken gran man kommer med. Det var därför vi köpte plastgran och den dög bra i alla åren tills din mamma flyttade hem och började tjata om att det ska vara en riktig gran” svarade morfar då. “Då tar vi den här, alla kommer att tycka att den är jättefin för att det är jag som har huggit den” bestämde gullefjunet.

Den här tar vi

Sen sågade de. “Så här gör man, bla bla bla” berättade morfar under tiden.

Såga ner en gran

När granen var fälld ställde de sig och betraktade sitt verk.

Granen är fälld

Som avslutning släpade de fram sitt byte för att ställa granen i pannrummet för avtining.

Släpa fram bytet

I eftermiddag ska granen kläs. Vi ska bara leka litegrann först.

2 thoughts on “En dag blir du markägare gumman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *