Hur låter det när dem pratar?

Det är många som har lite svårt för det här med de och dem. Man undrar ju hur det låter när dem pratar? Ja dem säger förstås dom, det är väl därför dem skriver fel hela tiden. Men om dem inte fick använda dom när dem pratade skulle dem då ha svårt att välja rätt mellan de och dem?

Det e ju typ många andra sätt man kan skriva på va som inte e grammatiskt korrekta. Som att kasta in typ en massa onödiga extra-ord här och där va. Ba, va, typ, ju, väl, etc, haha. Detta är vanligt bland dem som inte kan skriva alls, eller används av folk som är väl medvetna om att det är fel men använder dessa ord med flit.

Ordet dem däremot används ofta felaktigt i texter som i övrigt är välskrivna. Vilket är mycket irriterande. Dem som gör så kan ju försöka övertyga någon om att dem gör fel med flit. Men jag tror dem inte.

7 thoughts on “Hur låter det när dem pratar?”

 1. Jag har problem med att sätta in de och dem rätt, så jag skriver dom istället.. Mest av lathet, för att jag inte orkar tänka efter varje gång jag skriver 🙂 Men förutom det så är jag noga med att stava rätt och googlar alltid ett ord om jag är osäker på stavningen 😛

 2. Oh, det är ett av de jobbigaste skrivfelen tycker jag. Just för att texten i övrigt brukar vara välskriven. Om man läser en text med stavfel och särskrivningar till höger och vänster förväntar man sig ju inte mer. Men en text som verkar bra och som sedan inte har ett enda “de” men en jäkla massa “dem”… Det blir en sådan besvikelse. Med det sagt så är jag inte heller perfekt och tabbar mig ibland både på dem och de och stavar fel och kastar in en del typ, liksom och ju. Hehe. Men jag kan skriva korrekt om jag vill och anstränger mig.

  För övrigt vill jag passa på att säga att din blogg numera är en av mina favoriter. Hittade den för några veckor sedan och har läst den slaviskt sedan dess! Underbart. Keep up the good work! 🙂

  1. Ja, slarvar och klantar sig gör vi väl alla. Men förhoppningsvis inte systematiskt.
   Tackar, slaviskt läsande gillar vi!

 3. När jag bara hade hunnit läsa rubriken var det nära att jag sa upp släktskapen. Efter att ha läst resten av texten kunde jag dra en lättnadens suck.De/dem är ett av de fulaste skrivfelen som finns!

 4. Jag gör som Sara och skriver dom- åtminstone när det är informell text som exempelvis vid kludd i min blogg. Jag vet att det bottnar i både lathet och provokation i mitt fall men det bjuder jag på 😉
  Håller med er övriga skribenter, det ÄR superstörande med felskrivningar vid de/dem men framförallt- särskrivning! Jag får dåndimpen av särskrivningar! Varför inte hellre sätta ett kommatecken mellan orden om man är osäker?! Särskrivning kan ge en mening en helt annan innebörd än ursprungstanken 😉

 5. Dem är den mest irriterande felskrivningen som finns ! Usch och fy…då är det bättre att använda dom ist…
  ♥ ♥ ♥
  KRAAAM EVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *