Hur man hackar en lök

Lyssna noga nu. Det här är viktigt. Jag ska berätta hur man hackar en lök. Jag är väldigt duktig på att hacka lök. Speciellt när man ska ha finhackad lök.

Skala löken. Det är väldigt viktigt att man behåller den ändan som är “trådig”. Den håller ihop löken. Låt oss kalla den fästet. Eftersom den – jag upprepar – håller ihop löken.

Lök

Den andra änden skär ni av. Sedan delar ni löken genom att skära rakt genom fästet. Detta är också viktigt. För fästet håller ihop löken. Lägg lökhalvan med den platta sidan neråt och skär in mot fästet med lämpligt mellanrum, beroende på hur finhackad lök ni vill ha. På bilden nedan skymtar ni det viktiga fästet under handen. Fästet som håller ihop löken.

Skär löken

När ni har skurit skåror hela vägen kommer ni att förstå varför det är så viktigt att fästet är kvar. För då märker ni att det håller ihop löken.

Vänd sedan på löken och skär skivor utifrån och in hela vägen in till fästet. Då får ni små perfekta lökbitar. När ni är klara kan ni kasta bort fästet. För NU behöver ni det inte längre.

Skiva löken

Prova själva, man får perfekta lökbitar.

Jag har försökt lära maken det här tusen gånger. Men han lyckas alltid glömmer bort hur man gör. Så när han vill ha finhackad lök kommer han och ber mig hacka den. För han vet att jag har en överlägsen teknik att hacka lök med.

Idag kom maken och bad mig hacka två lökar. Det är ju inte så ofta jag får glänsa i köket så när jag blir tillfrågad ställer jag förstås upp. När jag kom till bänken hade han förberett den ena löken åt min. Han tänkte väl att han skulle vara snäll.

Det är dock väldigt svårt att leva upp till de förväntningar som ställs på en om att man ska prestera perfekta små fina lökbitar när någon har saboterat löken för en och skurit bort det vitala fästet som är grundförutsättningen för hela lökhackartekniken.

Saboterad lök

One thought on “Hur man hackar en lök”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *