Ibland känns det som att jag är bevakad av Säpo

Först var man liten och hade ingen koll på nått.

Sen blev man lite större, typ barn. Och då funderade man aldrig över att mamma och pappa alltid hade koll på allt man gjorde.

Sen blev man tonåring och trodde å ena sidan att mamma och pappa hade koll på allt man gjorde och var rädd att de skulle komma på en. Å andra sidan så trodde man att de ingenting fattade bara för att de inget sa. Men när jag sådär i 16-årsåldern och började dricka alkohol vid speciella tillfällen (valborg, examen, midsommar, dragracing-helgen, nyår, populär artist på Forum osv) så trodde man att mamma och pappa ingenting fattade.

Morsan fattade, det har jag fattat nu sen jag blev vuxen. Det kan inte ha varit så svårt. Jag vet inte om farsan tänkte på sånt men morsan har senare berättat att det var uppenbart att om hon hämtade på disco kl 2 så somnade jag omedelbart så fort jag satte mig i bilen om jag var nykter och om jag hade druckit så pladdrade jag och tuggade tuggummi oavbrutet i 2 mil för att dölja att jag druckit.

Sen blev man stor på riktigt och behövde inte bekymra sig över att någon övervakade en. Man kunde göra vad man ville utan att någon höll på och brydde sig.

Sen fick man barn och fick för sig att man var tvungen att tänka sig för hela tiden så att man var en god förebild. Man gick omkring med en några månader gammal bebis och försökte undvika att svära och äta hälsosam mat för ge sin bebis en god start i livet.

Sen när man hade haft barn ett tag upptäckte man att de ingenting märkte om man bara var diskret så då började man om att dricka coca-cola på balkongen, eller inklämd mellan kylskåpshyllan och kylskåpsdörren, juice i en tekopp eller äta godis i hemlighet med huvudet i en köksskåp.

Nu då. Nu har jag en femåring och det känns fanimig som att jag är bevakad av Säpo. Det känns som att hon basar över en sambandscentral med hur många agenter som helst som märker ALLT.

Man tror att hon är upptagen av någonting helt annat men ingenting passerar henne. Man äter en endaste liten luktfri karamell och när man sitter där mittemot henne för att borsta hennes tänder säger hon “Det luktar jordgubb, har du ätit godis mamma?”. Absolut inte liksom, jag har bara tvättat händerna med jordgubbstvål och då säger hon “Men vår tvål är ju blå…”.

Det är läggdags och morfar frågar om han ska väcka henne nästa morgon och hon svarar “Nej tack, det behövs inte. Morfar stiger upp först, sen jag. Fast jag vet inte om mamma eller mormor kommer att vara trea eller fyra för det brukar vara olika”. Hallå – vem håller reda på uppstignings-ordningen? Förutom maken, morsan och farsan. Men det har ju inget bättre för sig än att kolla när folk som stiger upp efter dem stiger upp. Barn däremot borde ju kunna ägna sig åt att leka med folk som är vakna utan att bevaka andras sovvanor.

Man är i stan och äter lunch med henne och morfar och hon ligger under bordet hela tiden och när vi kommer hem och mormor frågar vad vi ätit till lunch säger hon “Jag åt plättar och mamma och morfar delade på någonting”. På Röda Lyktan i Gallerian får man TVÅ dubbelmackor om man beställer en toast med ost och skinka. Det är ju helt orimligt – vem orkar två dubbelmackor? – och perfekt när man är två som vill ha lunch. Men hur lyckades hon observera att vi delade när hon aldrig satt vid bordet?

När hon hade pärlat ett armband åt mormor så bad vi maken/pappa att knyta ihop det. För han är ju seglare så han borde vara bra på knopar. Just när hon lyfte upp armbandet från bordet frågade jag “Har pappa knutit ihop det ordentligt?”. Då svarade hon “Nej det har han inte”. Men det behövde man i och för sig inte vara Säpoagent för att räkna ut. Det var liksom uppenbart när hon lyfte i armbandet alla pärlorna rasslade iväg över hela golvet.

Jag tycker i alla fall att det känns lite jobbigt att man inte längre kan komma undan med minsta lilla vita lögn. Hon märker allt nu för tiden. Jagmenar det finns INGEN människa i himlen när man kommer upp ovanför molnen i ett flygplan men hon lyckas ändå märka att hennes farfar inte är där trots att hon bara sett honom på foto.

Resten av min livstid kommer att vara kantad av händelser när min dotter upptäcker att jag inte är så fantastik som hon just nu tycker att jag är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *