Jag går på smygpremiär

Imorgon öppnar Åhlens i Piteå igen, tre år efter de stängde sin förra butik. Det här är ju jättebra för oss Pitebor. Här i Sverige ska man ju gärna vara som alla andra och ha samma kläder och saker som alla andra har. I tre års tid har Piteborna inte kunnat köpa samma saker som folk i alla andra städer där Åhlens finns. Men nu kan vi det igen, och det är jättebra för Åhlens har så rekorderliga saker. Åhlens är en bättre affär, som finns i alla städer, än andra affärer som finns i alla städer tycker jag.

Jag har ett klubbkort på Åhlens fastän Åhlens inte funnits i Piteå. För i fjol köpte jag en vinterjacka på Åhlens City i Stockholm och när jag tog ett klubbkort samtidigt fick jag en sjuherrans massa klubbpoäng. Jackan var nämligen dyr. Jag tror att den var prissatt per dunfjäder, och det var massor dun i jackan.

Häromdagen fick jag då som klubbmedlem ett e-mail med en inbjudan till Åhlens smygpremiär i Piteå nu ikväll. Jag fick ta med en vän och se varuhuset “före alla andra”. Ungefär som att jag är en VIP-are, en speciellt utvald person. Jag anade ugglor i mossen, men jag kunde inte motstå att åka dit för att se vem mer som var inbjuden. Kommunalrådet och landshövdingen och några lokala kändisar kanske? Också jag förstås.

Vem var där då? Vem var de speciella människor som blivit inbjudna? Jo, nästan varenda käft i hela stan var där. Alla var där och såg varuhuset före alla andra. Alla hade tagit med sig sina karlslokar också. Om vi först avhandlar vad männen köpte. Ingenting. De flesta karlar höll inte ens i något. Majoriteten av männen bara stod där rakt upp och ner, utplacerade med jämna mellanrum i gångarna och mellan hyllorna och tittade på sina fruar och flickvänner.

Kvinnorna däremot handlade massor. Här står de och köar i typ 20 meter långa tre-fyrdubbla köer till kassan.

Jag orkade inte ställa mig och tjuvlyssna på någons konversation, men det lät säkert ungefär så här;

Kvinna 1: Oj vilken kö, ska vi inte vänta till imorgon när de kanske är mindre folk?

Kvinna 2: Det är 20% rabatt ikväll.

Kvinna 1: Det är 20% rabatt hela veckan.

Kvinna 2: Ja, men jag MÅSTE ha den här tröjan. Det fanns bara 20 i varje storlek small, medium och large. Om jag inte köper den i kväll innan de stänger om en timme kanske den tar slut. Då kan jag inte vara som alla andra 59 personer i stan som har den här tröjan. Då måste jag köpa en annan tröja och vara som 59 andra människor i stan som har någon annan tröja, och jag vill vara som de 59 som har just den här tröjan.

Kvinna 1: Jo, det är klart. Det är ju en väldigt fin svart tröja av medelkvalitet, medellängd och rund halsringning som är väldigt svår att hitta något liknande på någon annan affär. Vi håller ut här i kön.

Kvinna 2: Om vi knuffar personerna framför oss i ryggen och trycker kön framåt går det kanske snabbare.

Jag såg några tjejer stå och smutta på något som bubblade i plastmuggar. Själv körde jag ju bil men jag försökte få mamma att leta reda på muggarna och få sig en gratis-sup. Hon var dock inte intresserad och avfärdade det hela med att det säkert var Pommac i glasen.

Sortimentet då? Inget Åhlens City Stockholm, med bra och intressanta klädmärken, här inte. I Piteå har vi Åhlens lantorts-sortiment. Lite mindre utbud, från den billigare änden av sortimentet.

Vad fick JAG med mig hem då undrar ni väl? En sprängande huvudvärk. Min shoppingkorg med fyra burkar modellera och en kaffepress står under ställningen med strumpbyxor. Jag puttade in den en bit så att den inte syns så bra. Om den står kvar nästa vecka kanske jag bara kan plocka upp den, istället för att gå till hyllorna och hämta sakerna igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *