Midsommar på Östra Harg

Bilresan gick bra. Vi hoppade frukost och tog med matsäck. Maken tyckte att vi skulle äta den halvvägs men jag var hungrig redan när vi kom ut ur Stockholm. Maken körde så han hade makten så när jag förslog att vi skulle stanna körde han bara på. Men han hade ju inte makten över matsäcken så till slut tröttnade jag och åt en macka i baksätet.

När vi kom fram drack vi Pimms No 1 i solskenet.

Pimms

Lite senare åt vi sill till lunch. Sen åkte vi traktor till midsommarfirandet. Han som körde traktorn tyckte att folk hade parkerat idiotiskt. Det förstod jag när han stappade pekfingret mot tinningen när han försökte manövrera sig mellan en grushög och en bil.

När vi kom fram frågade maken svägerskan vart baren fanns. Nu var vi ju på landet i Sverige nästgårds till kyrkan så det fanns ingen bar. När maken fick detta klart för sig såg han helt förstörd ut. Nått sådant skulle aldrig kunnat hända i England. Att man inte kan köpa öl.

Klockan tre reste de midsommarstången, sen berättade de att klockan fyra skulle dansen runt stången börja. Maken såg ytterst chockad och plågad ut. På skämt föreslog jag att han och gullefjunet skulle gå och dansa själva så kunde vi gå hem sen. Alla fattar ju att så gör man inte i Sverige. Dansar själv runt stången som nått sorts weirdo. Men maken var väldigt upprörd över det här med bristen på en bar. Så han dansade själv runt stången medan nått hundratal eller två personer tittade på. Allt för att få gå hem, för där fanns det öl.

Dans runt midsommarstång

På vägen hem plockade vi blommor.

Blomplockning

Hemma igen fick maken sin öl och kusin J och hans A band en superfin midsommarkrans åt gullefjunet. Jag är bra på sånt. Att hitta på grejer som andra sedan slutför. Jag är nämligen grymt dålig på att knyta kransar. Men mitt barn måste ju förstås ha en midsommarkrans, annars kan jag ju anklagas för att inte ge henne en lycklig barndom. Så jag ordnar midsommarkrans genom att hitta på iden och sedan fixa så att någon annan knyter den.

MidsommarkransarFantastiskt fin blev kransen också på det fantastiska barnet. Just igår kändes det som att hon hade en fantastisk barndom.

MidsommarbarnJag vet inte om resten av släkten, som hade barnet i hasorna, men jag och maken var också väldigt lyckliga. Jag la mig tex och sov i en timme. Mitt på blanka dagen utan att bli störd. Om någon för tio-femton år sedan hade sagt till mig att höjden av lycka på midsommarafton är att sova en timme mitt på dagen skulle jag ha svarat “MES!!”. Vid min ålder förstår man bättre – en tupplur är höjden av lycka!

En annan bra sak med midsommarkransar är att man inte måste ut på någon äng för att plocka blommor. Man kan sitta på verandan och plocka från huvudet.

IMG_7737

2 thoughts on “Midsommar på Östra Harg”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *