Så mycket tjafs om lite Lucia

Nu när det bara är några dagar kvar till Lucia så fylls kvällstidningarna av halvgalna människor som är UPPRÖRDA över någonting som har med Lucia att göra. I fjol var det pepparkaksgubbar.

I år berättar en man med djup rynka i pannan att hans son inte får vara tomte. Mannen med rynkan är upprörd över att hans son måste ha klänning och vara stjärngosse. Det är lite otydligt vad som är så hemskt med klänning, men jag tolkar rynkan i pannan och pappans uttalanden som att han är rädd att sonen ska bli stjärtgosse om han är stjärngosse.

I en annan artikel har vi föräldrarna som blir upprörda över fotoförbud och att de måste sitta och titta på barnens luciatåg istället för att fotografera. Det vet ju alla att när ens barn lussar så ska man missa alltihop för att man sitter och tittar på sin telefon för att filma det. Sen upplever man det hemma på datorskärmen istället. Så himla omodernt att måsta se på luciatåget live.

Dagens tredje artikel handlar om att en skola i Västervik tar inträde av föräldrarna för att se luciatåget. Om Expressen hade samlat ihop några till upprörda föräldrar skulle de ha kunnat göra en hel Lucia-skandals-bilaga och tagit 20 kr för den.

Man skulle kunna tro att alla har glömt bort vad julen och alla jultillställningar, när man tvångsumgås med familj, vänner, bekanta och främlingar, egentligen handlar om. Det handlar ju faktiskt inte om Lucia, vem som har finaste julpyntet, hur många julfester/julbord man blir bjuden på eller hur många pepparkakor man har bakat (gärna i grupp).

Julen handlar ju faktiskt egentligen om julklapparna. Vem som har gett och fått flest och finast julklappar.

3 thoughts on “Så mycket tjafs om lite Lucia”

  1. Ja, men jag tycker det är dåligt att man tar bort sånt från Lucia också. Nu har det varit tomtar och pepparkakor så många år, så plötsligt förbjuds det. Och jag kan mkt väl tänka mig att vissa pojkar inte vill ha lång vit klänning på sig…jag själv som är tjej ville knappt ha det, för det var inte min stil alls. Kände mig fånig i det. Ett barn ska väl inte behöva skämmas när han står där tycker ju jag.

    1. Hur ett mycket litet antal skolor och förskolor väljer att arrangera luciatåget har dock extremt lågt nyhetsvärde på riksnivå. Folk borde väl kunna lösa sådant lokalt istället för att ringa tidningarna och uppta spaltutrymme som skulle kunna ägnas åt Silvias klänning på Nobelfesten.

  2. Känner med att det där tar alldeles för stor plats! Jag vet många ställen där man alltid bara haft de vitklädda i luciatåget, kanske med någon enstaka tomte eller så. Aldrig varit liv om det innan. Folk ska ofta klaga bara för klagandets skull…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *