Sovmorgonsrättvisa

Om man tänker sig en hypotetisk söndagsmorgon. Säg att förälder 1 stiger upp typ kl 7 och leker och tittar på Bolibompa och läser böcker i en timme. Sen gör man skiftbyte typ 8. Då har förälder 2 fått sova en timme längre än förälder 1. Då säger regeln att förälder 1 har rätt att sova MER än en timme till när det är dennes tur att sova igen.

För det är jobbigare att stiga upp tidigare för första passet. Den som får sova första passet får sova “oavbrutet”. Man är mindre trött på andra passet också. När förälder 1 ska lägga sig för att få sin del av sovmorgonen tar det ju en stund att varva ner igen. Därför kan man inte säga att förälder 1 ska stiga upp kl 9 för att båda föräldrarna då har fått lika många timmar sovmorgon.

Nej den som har stigit upp och tagit första passet får OB-tillägg på sitt sovpass. Minst en halvtimmes påslag. Men det är mer korrekt med en timme extra. Maken säger att detta är någon sorts sosse-påhitt. Nu bor han i en sosse-kommun så det är bara att han vänjer sig.

2 thoughts on “Sovmorgonsrättvisa”

  1. Låter vettigt tycker jag! 🙂 Själv hade jag inte ens kunnat somna om direkt om jag vaknat, varit uppe ett tag och sedan lagt mig. Den där extra halvtimmen hade jag spenderat med att försöka somna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *