Tomten kan köra upp julklappen i röven

Ibland kommer jultomten med dåliga julklappar. Saker som man inte har önskat sig. Saker som är fula. Saker som man inte behöver.

Ibland kommer även andra människor än tomten med julklappar som man inte vill ha. Mamma kanske ger ett par vantar som inte matchar ens jacka. Ens make kanske ger ett guldsmycke fast man skulle ha fördragit silver. En släkting kanske ger en film som man redan har. Grannen kanske kommer med en ask ljus choklad fastän man bara tycker om mörk choklad.

Hur hanterar man sådant här? Ber man tomten köra upp julklappen i röven? Blir man rasande över att tomten är så oförskämd och kommer med en julklapp på det här sättet? Tolkar man den oönskade, fula, felaktiga julklappen som ett hån? Som att jultomten inte uppskattar en?

Det gör man så klart inte. Man tackar för julklappen. Det var ju ändå snällt att man fick en julklapp. Sen lägger man julklappen i en låda eller ett skåp och glömmer bort den. Eller så kanske man säljer den på Blocket.

För sig själv så tänker man kanske att det här med att hålla på och byta pengar genom att köpa julklappar åt varandra är ganska onödigt. Man tänker kanske att det vore mycket bättre om alla bara behöll sina pengar, och att alla köpte något som de verkligen vill ha till sig själv. Istället för att lägga pengarna på att köpa något till någon som de inte behöver eller vill ha, och tillbaka få en julklapp som man själv inte vill ha.

Men man gnäller ju inte över julklappen man fått av tomten. För man vill inte att tomten ska bli ledsen. Tanken var god och tomten ville ju bara vara snäll. Det kan man bli glad över, även om man inte tycker om själva julklappen.

Så här reagerar och uppför sig de flesta människor när de får oönskade julklappar.

Utom när julklappen kommer från arbetsgivaren. När arbetsgivaren ger fel julklapp då blir folk upprörda. Rasande till och med. Vissa går ihop i grupp och bestämmer sig för att alla ska ge tillbaka julklappen för att visa hur värdelös den är. Man tycker att julklappen är oförskämd. Tolkar den som ett hån och ett bevis på att arbetsgivaren inte förstår vilket fantastiskt jobb man gör. Man tycker helt enkelt att arbetsgivaren ska köra upp julklappen i röven.

Det här är något som jag tycker att facket borde ta itu med. Man kan inte hålla på och ge flera hundra anställda identiska julklappar. Folk är faktiskt individer. Det borde skrivas in i kollektivavtalen att varje anställd borde få lämna in en önskelista till personalavdelningen. Sen måste företag köpa en julklapp till varje anställd från deras egen önskelista. Företag får helt enkelt lov att anställa en julklappsperson. En anställd som jobbar heltid hela året med att köpa julklappar. Då skapar vi arbetstillfällen och får bukt med lite arbetslöshet också.

Radio1999 fick alla som jobbade inom äldreomsorgen en radio i julklapp av Piteå Kommun. Om alla datorer kraschade vid milleniumskiftet skulle man i alla fall ha en batteridriven radio som fungerade så att man kunde lyssna på nyheter. Det var nästan förargligt när milleniumskiftet passerade obemärkt så att radion inte kom till användning.

 

2 thoughts on “Tomten kan köra upp julklappen i röven”

  1. Ibland kan det vara rätt så bra när arbetsgivaren ger samma sak till de anställda.
    För några år sedan var ju Bio 3:ans framtid osäker (har det för att det var p.g.a. pengar). Det året köpte Piteå kommun biobiljetter som julklapp till alla anställda (vilket ju är en del…) och jag kan tänka mig att det var till stor del det som gjorde att bion kunde vara kvar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *