Utvecklingssamtal på dagis

Idag har vi haft vårt första utvecklingssamtal på dagis. Helt nervös var man ju inför detta. Jag alltså, maken verkade helt o-nervös. Själv har jag gått omkring och funderat vad fröken skulle ha att säga.

Är barnet socialt välanpassad? Är hon snäll mot andra barn och de mot henne? Har jag klätt henne i rätt kläder? Äter hon bra? Är hon normalbegåvad eller kommer fröken att nämna framtida Nobelpris? Barnmorskan nämnde ju inte något Nobelpris vid tvåårskontrollen, men det är kanske inte så lätt att upptäcka extraordinär begåvning på en halvtimme. Personalen på dagis känner ju gullefjunet mycket bättre än barnmorskan. DE kanske har märkt tecken och förutspår Nobelpris. Ni vet, sådana där normala saker som jag antar att alla föräldrar går och funderar över.

Ja också undrar man ju om hon har sagt några pinsamheter på dagis. För någon vecka sedan när jag frågade henne om hon ville ha mjölk eller vatten till middagen sa hon att hon ville ha öl. Sedan dess har jag förstås gått omkring och oroat mig över att hon ska be om öl till lunchen på dagis. För vi dricker aldrig öl hemma, när vi dricker alkohol till middagen är det vin. Så man skulle ju skämmas ihjäl om hon bad om öl på dagis. Och förra veckan hittade hon ett bindpaket och ville veta vad det var. Att förklara hela fortplantningsprocessen för en tvååring kändes som överkurs så jag sa att det var mamma-blöjor. Sen dess har det varit ett evigt tjat om mamma-blöjor. Det är ju också en grej som det vore bra om hon inte drog upp på dagis. Tänk om någon missförstår vad en mamma-blöja är.

Vad fick vi veta då? Jo, vårt barn är lite lat och vill gärna slippa att klä på och av sig själv. Det visste vi redan. Hon äter bra och sitter stilla vid bordet under hela måltiden. Det hade vi ingen aning om. Hon äter med händerna. Det visste vi. Hon tycker om att busa. Jo tack, det vet vi mycket väl. Hon har ett välutvecklat tal och är socialt fungerande. Phew, då kan jag andas ut i någon vecka.

Sas det något om Nobelpris då? Nej, det gjorde inte det. Det är förstås en liten besvikelse. Men Einstein kanske inte heller upptäcktes som ett geni redan när han var två.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *