Vad vet ni om vattkoppor?

Vi är inne på tredje dagen när febern kommer och går. Just nu har hon 39,4. Hon är pigg. Inga prickar.

Vi hälsade på och kramade kompisen som har vattkoppor i torsdags och febern dök upp i fredags. Men hon har ju varit på dagis tillsammans med kompisen innan han blev sjuk och började visa symptom.

Kan det vara vattkoppor? Vad är utvecklingsförloppet vid vattkoppor? Smittar det innan man visar symptom? Kommer kopporna direkt när de får feber eller går det några dagar? Vad kan det vara om det inte är vattkoppor? Hon somnar lite tidigare än vanligt på kvällarna och äter dåligt men annars är hennes allmäntillstånd inte påverkat alls.

Kan någon som vet berätta hur det här med vattkoppor går till?

7 thoughts on “Vad vet ni om vattkoppor?”

  1. Trots min höga ålder när jag fick vattkoppor så minns jag inte… bara att jag såg ut som en salami i nyllet. Men de flesta sakerna är ju smittsamma innan symptom syns så det borde gälla här med. Går det inte att googla?

  2. Citat 1177 “De första symtomen på vattkoppor brukar vara att man får feber, huvudvärk och känner sig trött. Efter ett par dagar kommer röda utslag på överkroppen som sprider sig till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. Utslagen blir efter någon dag till blåsor med klar genomskinlig vätska som ofta kliar.”

  3. Jag fortsätter: ” Man är som mest smittsam från ett par dagar innan vattkopporna visar sig till ungefär fem dagar efter att de har börjat synas. Men, man är smittsam tills skorporna torkat ut.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *