Vi har en politiskt korrekt dotter

Alla vet att man inte får säga dagis. Det heter förskola. Men jag säger ändå dagis. Jag säger på inget som helst sätt dagis för att förringa pedagogernas arbete. Jag tog ledigt från jobbet och spenderade förmiddagen på dagis tillsammans med gullefjunet för ett par veckor sedan och konstaterade återigen att förskollärare gör ett otroligt bra jobb och det är inget yrke jag skulle klara av. Jag har sagt det förut och säger det igen, tack och lov att det finns förskollärare som kan lära barn saker som jag inte klarar av. Jag tycker att dagis är ett trevligt ord så därför säger jag dagis.

“Kom nu så går vi till förskolan” tycker jag låter som ett mycket mindre trevligt ställe att gå till än “Kom nu så går vi till dagis”. För mig låter det som att folk har roligare på dagis än på förskolan och jag vill ju att gullefjunet ska tycka att det är roligt att gå dit så jag säger dagis.

Idag tog vi en promenad till sjön för att mata fåglarna. På vägen dit stannade två flickor oss och började prata med gullefjunet. Barnen utbytte artigheter och sedan gick vi vidare.

Jag: Känner du de där flickorna? Går de på ditt dagis?

Gullefjunet: Nej, de går på en annan förskola.

Jag tycker att politisk korrekthet är en liten bit aningen jobbig så jag hade god lust att rätta henne och berätta att det heter dagis. Men jag vet ju hur folk är, om någon hade fått reda på att jag gjort det skulle någon ha skrivit en insändare eller ett Facebookinlägg om hur nedvärderande det är mot pedagoger att säga dagis och sånt orkar jag inte heller med. Om hon tycker att det är viktigt får hon såklart säga förskola istället för dagis.

One thought on “Vi har en politiskt korrekt dotter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *