Vinterdäck

Maken är ju en sådan där nollåtta från början. Inte från allra första början, han brukar skryta om att han växte upp “på landet” i Norra Uppland. Om man fäller någon kommentar om att det är lantligt där vi bor nu så får man alltid någon historia om när han bodde på “riktiga landet”.

Maken klarar det här med att bo uppe i Norrland ganska galant. Utom det här med vinterdäck, det har han inte riktigt fått grepp om ännu. Till hans försvar ska man kanske säga att förutom att han är nollåtta bodde han i London i 25 år också.

I London byter man aldrig till vinterdäck. De två eller tre dagar som det snöar tar folk en “snowday”. Det är ungefär som en “sickday” men med skillnaden att man tydligen “jobbar hemifrån” för att det snöar. Förvånansvärt många engelsmän har uppenbarligen en jobb-beskrivning där det ingår att bygga pyttesmå snögubbar och fotografera dem och lägga upp dem på Facebook och skriva SNOW!. Själv får man inget jobb gjort heller för man har fullt upp med att lämna kommentarer på folks foton och säga saker i stil med “that’s pathetic, that’s no real snowman, it’s a snow midget”.

I våras berättade i alla fall maken att vintern var över och la på sommardäcken. En vecka senare la han tillbaka vinterdäcken för då var det vinter igen. Egentligen hade det varit vinter hela tiden, vi hade vinter långt in i juni i våras. Jag var lite tveksam till det där första däckbytet, men om han vill hålla på och mecka med bilen och byta däck en gång i veckan så är jag ju inte den som bråkar.

Eller riktigt så är det kanske inte. Om det inte sitter vinterdäck på bilen när det är halkigt och vår guldklimp ska ut och åka skulle man kanske kunna kalla de saker jag säger och det tonfall jag använder för att bråka. Jag föredrar dock att kalla det för information.

Just nu har vi i alla fall sommardäck. För någon dag sedan berättade jag för maken att en av mina kompisars man hade bytt till vinterdäck. Jag läste det på Facebook. Maken vägrar använda Facebook, så jag brukar berätta för honom de viktigaste sakerna som händer våra vänner genom att högläsa Facebook för honom. Då sa maken “Det var väl ändå lite tidigt”.

Idag snöar det här i Piteå. Det vet ni om ni har Facebook och har någon FB-bästis från Piteå. Maken är i stan med gullefjunet. Och sommardäcken. Det snöade inte här i Jävre när han åkte. Litegrann är det här förstås mitt fel. För jag hade inte loggat in på Facebook än när han åkte. Om jag hade gjort det hade jag vetat att det snöar i stan och då hade jag kunnat lista ut att det skulle börja snöa här också snart. Framför allt skulle jag ha kunnat lista ut att det snöar på E4an.

På E4an som min nollåtta till make är ute och kör på med sommardäck. Med mitt favoritbarn i baksätet. Vi ska tala om det här när han kommer hem. Sen får kanske maken mecka med bilen litegrann och byta däck. Om det skulle råka bli sommar igen kan han ju alltid lägga tillbaka sommardäcken.

Så här ser snön ut på vår gräsmatta. Hur ser den ut hos er?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *