Det heter Festis

Jag blir jätteirriterad när jag är på ett fik eller café och personen bakom kassan står och märker ord. När man säger så här;

Jag: En kaffe, också tar jag en festis.

Kassörska: Vi har inga Festis.

Jag ser ju i kylen bakom henne att de har festis. Hon står ju där och ljuger mig rakt upp i ansiktet.

Jag: Nähä?

Kassörska: Vi har bara Mer/Smakis/Smil/Annan. Går det bra?

Jag: Ja men då tar jag en sån festis.

Så här är det. Alla små förpackningar som ser ut som ett mini-mjölkpaket och har ett sugrör fastklistrat på är festisar. När jag var liten fanns det typ bara Festis och därför heter ALLA festisar festis. Okej?

Det här är en festis.

Det här är också en festis.

Även det här är en festis.

Så här såg Festis ut när jag var liten.

Då har vi rett ut det. Det är fritt fram för alla caféer att använda detta blogginlägg i sin arbetsplatsutbildning. Gratis, jag behöver ingen ersättning. Allt jag vill ha är en festis när jag ber om en festis.

 

5 thoughts on “Det heter Festis”

 1. Ärthjärna. Rätt ska vara rätt. Hur tror du det känns för Festis att andra varumärken blir förknippade med Festis? Varumärkesdegradering kallas det och det ser vi bland annat hos Permobil och Jeep.

   1. Skämt? Nej. Om jag som konsument exempelvis föredrar Smakis framför övriga stilldrinksmärken, då ska jag inte få Mer när jag har beställt Smakis. Jag tycker att det är bra att kassören då upplyser mig om att de inte har Smakis i sortimentet, utan endast Mer. Om jag beställer en Coca-Cola, då ska jag få Coca-Cola, inte Pepsi Cola. Om jag däremot bara säger “cola”, då får jag räkna med att jag kan få vilket märke som helst, eftersom att jag inte specificerat mig. Tyvärr har “cola” för många blivit synonymt med Coca-Cola, och då är vi återigen där; varumärkesdegradering.
    – En cola tack.
    – Går det bra med Pepsi?
    I detta fall skulle jag upplysa servitören om att Pepsi för det första inte är en dryck och för det andra att Pepsi Cola också är ett slags cola.

    Just den här frågan om Mer, Festis, Smakis, Smil och andra liknande produkter är en av mina hjärtefrågor och jag tycker att det är synd att allt för många tycker som du.

    1. Det är i och för sig ett allvarligt ämne men eftersom det är nyårsafton har jag inte tid att debattera sugrörsdrycker just nu. Jag ska baka en cheesecake och om den är oätlig och måste kastas ska jag även hinna med att svänga ihop en kladdkaka.
     Du får ha ett Gott Slut & ett Gott Nytt År!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *