En legograv till en död fluga

Vår toalettdörr går inte att stänga ordentligt, än mindre att låsa. Så jag har ingen fristad inom hemmets fyra väggar. Tvättstugan är min fristad. När jag känner det som att jag håller på att få ett sammanbrott brukar jag säga att jag måste gå ner och hänga tvätt. Sen sitter jag där på cementgolvet och hänger strumpor med exakt lika många millimeter mellan varje strumpa så att det ska ta riktigt länge. Om jag inte har någon tvätt att hänga sitter jag bara och stirrar rakt ut i luften och andas djupt och låtsas att jag hänger tvätt.

Gullefjunet älskar dock tvättstugan, så dagar när jag känner mig extra stark eller extra svag brukar hon få följa med till min fristad. Igår hade jag en stark dag så hon fick följa med. Hon hittade en död fluga på golvet.

Om man bara är uppmärksam finns det möjligheter att lära sitt barn saker i alla vardagssituationer. Så jag tänkte att jag skulle ta det här tillfället i akt att lära henne om städning. En död fluga på golvet är ett skräp, och skräp kastar man bort.

Så jag sa åt henne att kasta ner den i golvbrunnen. Där döda flugor hör hemma. Då stod hon där med den döda flugan i sin kupade hand och blinkade mot mig med sina långa ögonfransar och sa “men mamma, jag ska ta upp den till vår lägenhet – man måste ta hand om döda djur”.

Jag fick helt enkelt lov att tänka om. Det är även bra att lära sig om hänsyn, omtanke och omvårdnad. Flugan var ju död, men det kändes avancerad nivå att börja skilja på levande och döda varelser så här tidigt i utbildningen. Motvilligt lät jag henne ta med det döda flögo-aset upp. Jag väntade till och med tålmodigt och hjälpte till att leta efter liket de fyra gångerna hon tappade och inte kunde hitta det på vägen upp.

Jag vet inte var den här omtänksamma genen kommer ifrån. Jag är då oskyldig. Jag vet inte ens om jag kan anklaga maken på den här punkten. Han skulle inte ha kastat flugan i golvbrunnen, han skulle inte ens ha sett den. Det måste vara miljöpåverkan och något de lär ut på dagis.

När hon väl kom upp med en död fluga däremot – då engagerade maken sig.

Nu har de byggt en lego-grav. Typ som ett mausoleum för en död fluga.

Legograv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *