Extra smörig kladdkaka

Jag har just svängt ihop en kladdkaka. Den står i ugnen och förädlas just nu.

Medan jag rörde ihop den stod jag och funderade på om kladdkaka är världens mest ohälsosamma bakverk. 225 gram smör är ju sjukt mycket tyckte jag. Sen 5 dl socker på det. Jag är bara en amatörbagare. Jag tycker inte att jag har kompetensen att hålla på och bråka med receptet. Ifrågasätta och sådär. Så jag tog 225 gram smör. Jag följde alla stegen i receptet och hällde i mina 225 gram smör  sist.

Sen läste jag om receptet för att kolla så att jag inte hade glömt något. Då ser jag att kakan ska ha en glasyr också. 175 gram smör skulle i kakan och 50 gram i glasyren. Och jag hade hällt allt i kakan. Att fiska upp 50 gram smör ur en kladdkakssmet är jättesvårt. Speciellt när man har hunnit starta vispen.

Jaja, jag hoppar över glasyren. Då blir ju den totala mängden smör rätt. Hur stor roll kan det spela var man häller smöret liksom? Dessutom blir kakan lite hälsosammare om jag inte sätter på glasyr, för då skippar jag ju 50 gram choklad.

Kladdkakssmet

One thought on “Extra smörig kladdkaka”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *