Farfars sjömanskista

Farsan har ju eldat upp en del möbler utan att fråga om lov i sina dagar innan han fick möbeleldningsförbud.

Farfars sjömanskista klarade sig däremot. För den hamnade på något sätt hos pappas faster Lilly och sen när hon dog hamnade den hos den andra fastern Ingeborg och när den tanten dog hamnade kistan hos pappas kusin Kristina och då ringde Kristinas karl till farsan och frågade om han ville ha tillbaka farfars kista.

Om farsan tänkte att den skulle passa bra i vedpannan eller ej vet jag inte men han sa i alla fall att han ville ha kistan och sen har den stått i uthusen för farsan har ju fått sitt tillstånd att elda möbler indraget. Jag har sett den där kistan flera gånger och tänkt att den är jätteful. Nån tok hade gått och målat den orange och klistrat en korkmatta på locket.

Farfars sjömanskista

Förra veckan bad mamma att pappa skulle gå och hämta någon Clas Ohlsson plastback som vi kunde lägga leksaker i på verandan och då hämtad han sjömanskistan och la leksakerna i den.

Jag kollade på den och tänkte att den hade potential att passa bra i vår hall så jag hällde ut leksakerna på verandan, beordrade bort korkmattan och på årets varmaste dag förra veckan satt jag med värmepistol och tog bort färgen.

Värmepistol

Ja, jag ser också att det där är maken på bilden men det var bara just när jag fotograferade som han opererade värmepistolen. Han gjorde fem procent av färgborttagningen och resten gjorde jag.

Sen har jag sandpapprat, målat, sandpapprat och målat och nu är kistan blå.

Målning av kistaKistan har några skavanker, det har den. Eller om man nu måste vara exakt har den ganska många skavanker. Och det skulle ha blivit bättre om jag haft en sandpappersmaskin för jag orkade inte sandpappra så mycket för hand men jag råkade ju sälja vår sandpappersmaskin så det får duga som det är. Jag ska ändå göra en dyna att lägga på locket så då ser man inte skavankerna lika mycket.

Även med skavanker är en sjömanskista som ens egen farfar har släpat runt på de sju haven en mycket bättre hallmöbel än något som man kan köpa på Ikea. Om kistan varit på alla de sju haven vet jag egentligen inte för farfar dog innan jag föddes, men minst fem har den varit på, så jag kan säga alla sju. Sjömanshistorier är det ingen som kan säga emot för de kan mycket väl vara sanna.

När jag var där ute och målade hittade jag en pall som farsan gjort på slöjden för över 55 år sedan och den hade också en ful färg så nu är den också blå.

Pappas pall

 

 

4 thoughts on “Farfars sjömanskista”

  1. Hej.det är bra att Tore belagts med eldningsförbud.Det har kommit till min kännedom att han har ved för fyra år framåt!!Kul att pappas kista har kommit till användning .Tidigare var den ljusgul med ljusbrun ådring.Den stod i “boden” vid fönstret .Så kom faster Ingeborg farandes och tog det hon behövde.Föräldrarna hade stort tålamod med henne.Nu är den fint lustblå och pallen likaså .Väldigt bra pall.Såg att ni bestigit Högberget.Heder åt Ellenors föräldrar som släpar it. Barnet i naturen .Mums med korvmackor.Såg också bilder på den tjusiga grillen.Noterade att Tore behöver rensa mellan stenarna!!Gulleungen är fin i sin mönstrade klänning.Det gör inget att det kommer lite spill på den.Finns tvättmaskin.Glad sommar med flera kalla bad önskar faster Karin

    1. Jag ska hälsa pappa om ogräset men sannolikheten att han skulle lägga sig ner och plocka grässtrån mellan plattorna är nog ganska liten!

      1. Slött av honom i så fall .vi är nu på Brännö varmt och vackert.En jäkla massa sniglar.Jag har gillrat en öl -fälla.Dom är dumma kryper in ölet och drunknar.Rätt åt dom.Häls Karin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *