Jag har löss

Vad gör ni så här på en lördagskväll då? Är ni på fest? Kollar något bra tv-program?

Tro inte att en lördagskväll är actionbefriad bara för att man är småbarnsförälder. Jag kan försäkra er om att en avlusning av en fyraochetthalvtåring är lika dramatiskt som ett krogslagsmål.

För ca fyra veckor sedan fick vi reda på att det gick löss på dagis. Vi luskammade (utan schamponering) och hittade ingenting. Vid det här laget trodde vi att faran var över, men igår såg jag en lapp på dagis om att det fortfarande går löss. Så idag när ungen kliade sig i skallen som besatt så blev jag misstänksam och luskammade litegrann. Jag hittade den här filuren.

Lus
Kraftigt förstorat foto

Maken: Det är ett skräp.

Jag: Skräpet har horn…

Maken: Du inbillar dig.

Gullefjunet: Pappa, skräpet rörde på sig.

Maken: Ni inbillar er.

Så vi ritade en ring runt skräpet och skräpet kröp ut ur ringen. Det är inte normalt beteende för ett skräp. Så jag plockade fram lusmedlet och sen började kampen.

Lus-studie
Är det en lus eller ett skräp?

Blöta håret var svårt. Schamponeringen var ännu mer utmanande. Sen när det skulle sköljas bort så bröt själva tumultet ut. Jag blev tvungen att näcka och kliva in i duschen och hålla ner barnets armar med ena handen och hålla en handduk över ögonen med andra handen så att hon inte skulle få lus-schampo i ögonen. Huvudet i ett skruvstädsgrepp.

Jag: Skölj!

Maken: Låt inte så stressad, du jagar upp henne, hon blir ju också stressad…

Jag: Hon var hysterisk redan innan jag spände fast henne…. SKÖLJ!!!!!! Jag tror inte att vi kan undvika stress i det här läget så stå inte bara där med duschen och småprata… Förkorta stressen genom att skölja medans hon sitter fast för hon är hal som en ål!

Sedan skulle det kammas. Det gick relativt bra. Kostade tre glassar och löften om obegränsat filmtittande bara hon satt stilla.

Luskamning

Klockan var elva innan barnet sov och hela dramat var över.

Jag: Det kliar i huvudet på mig.

Maken: Du inbillar dig.

Jag: Kanske det, men du får kamma och kolla ändå för säkerhets skull.

På fjärde kam-taget satt det en sådan där liten hornig sak på kammen. Så nu är jag också avlusad.

Man blir tydligen aldrig för gammal för att lära sig nya saker. Löss för första gången när man är 42 bast hade jag inte väntat mig. Nu fattas det bara att man ska få klamydia för första gången när man är sjuttio. Då blir det jävligt synd om maken. Men så pigg lär jag nog inte vara när jag är sjuttio, så jag kanske klarar mig från det i vilket fall som helst.

Jag och gullefjunet ska gå och klippa oss imorgon. Väldigt kort. Jag har sagt åt gullefjunet att om hon inte berättar för frisören/frisörskan att hon har/har haft löss så får hon en leksak efteråt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *