“Kränkt” är som “lagom”

När jag flyttade till England 1998 så blev folk i Sverige inte kränkta till höger och vänster. Under tiden jag bodde i England blev folk där inte kränkta. Eller det kanske de blev. Men tidningarna hade fullt upp med att avlyssna kändisar för att skriva om vem som hade sex med vem, så de hade inte tid att rapportera om folk som blivit kränkta av karuseller eller dylikt.

När vi flyttade hem till Sverige igen var vi i alla fall inte vana vid det här med kränkningar. Igår läste jag något om någon som blivit kränkt, eller var i riskzonen av att bli kränkt. Då började jag och maken diskutera hur man skulle översätta ordet kränkt till engelska. Vi kom inte på något bra ord.

Insulted kom vi på, men det betyder ju att bli förolämpad. Insulted är ju för litet för att beskriva vad någon som blivit kränkt går igenom. Då kom vi på discriminated, men det betyder ju att bli diskriminerad emot. Det känns för stort för att beskriva en kränkning. Vi kom inte på något mitt emellan.

Så jag har kommit fram till att kränkningar är som lagom. Ett ord som inte finns i andra språk. En svensk grej. Vi ska alltid vara lagom. Förolämpningar och diskrimineringar duger inte åt oss svenskar. Vi måste ha något som är mitt emellan. Lagom alltså.

Därför har vi kränkt och kränkningar.

5 thoughts on ““Kränkt” är som “lagom””

 1. Hallå där! England är hem till The Daily Mail, en sida som gjort sig känd för att ha med kränkta ledsna läsare, ofta med problem som i sista raden visar sig vara missförstånd eller helt enkelt fel. Låt mig ge en hel rad exempel.

  1. En man som påstår sig ha blivit tvungen att visa leg för att köpa en chokladpudding. Det behövde han inte, visar det sig. Det var bara ett problem med självscannern. Men han är fortfarande kränkt nog att gå till tidningen och sedan posera med den kränkande varan.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2240968/Chocolate-pudding-Youll-ID-Tesco-asks-24-year-old-ID-burn-dessert.html

  2, En mycket gammal man har blivit ombedd att inte klättra i en osäker trappa/på en osäker stege eftersom den kan braka ihop och döda honom. Health and safety gone mad! Givetvis kontaktar han media och poserar ledset med trappan.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2238525/Is-wind-Volunteer-banned-climbing-ladder-wind-church-clock-40-years-health-safety-clamp-down.html#ixzz2DLRRonQ8

  3, Ett äldre par dekorerar sin trädgård med dockor och någon tar av huvudet på en av dockorna på fyllan. De är kränkta nog att kontakta media och posera med dödligt allvarliga ansikten hållandes dockan.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2239731/Thugs-attack-elderly-couples-Christmas-display-caught-CCTV.html#ixzz2DXFi7Br2

  4, Man attackerar bovar som bryter sig in och blir medplockad av polisen när de kommer och arresterar bovarna. Det är inte helt ovanligt att detta händer eftersom polisen måste förhöra samtliga inblandade och kolla att allt stämmer – man blir inte bara släppt så fort man säger “det var självförsvar”, polisen måste ju kolla allt ändå. Dock känner sig mannen kränkt nog att sitta med vad som kan vara västvärldens ledsnaste ansikte i tidningen.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2231996/Businessman-tackled-burglar-mothers-home-spends-18-HOURS-police-custody-assaulting-intruder.html

  1. Men är dessa människor verkligen kränkta? Killen i den första artikeln är ju “stunned”. Är de inte bara idioter? Sådana är det ju gott om.
   Under hela min tid i England så hörde jag aldrig talas om “kränkt” (eller dess motsvarighet på Engelska) som ett begrepp som drabbat nationen.

 2. Hoppas min kommentar går igenom. Jag tillbringade mycket tid på att kolla igenom The Daily Mails hemsida och känner mig smutsig. Går kommentaren inte igenom blir jag ledsen.

  1. Haha, den hade faktiskt hamnat i spammet! Men din dedication måste givetvis belönas så jag letade reda på den.
   Bevisar att jag uppenbarligen inte läser Daily Mail tillräckligt ofta/noggrant! Jag ägnar nog för mycket tid till att läsa artiklarna om vem som har sex med vem.
   Only in England säger jag bara om det oerhört fula huset i den sista artikeln….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *