Norrländsk ordlista

Maken han sitt ju å se ut som nå stömmel å fåtta åssit när folk tåla väen nu när vi är här uppe i Norrland. Så jag tänkte hjälpa honom med en liten ordlista. Alla översättningar är ungefärliga, folk i stan eller i Hemmings eller Rosvik har kanske alternativa översättningar att komma med. Å kom nu it vä na waller om stavningen S, hä vore gode lent.

Orden är inte listade i viktighetsordning eller efter användbarhetsnivå och den är inte uttömmande. Det är mest en lista över bra ord som jag använder “dagligdags” och blandar in i svenskan utan att tänka på att finflose i Stockholm inte fattar vad jag menar.

Stömmel = flera användningsområden, kan användas om någon som ingenting fattar men även om någon som inte vet hur man ska uppföra sig, typ dumskalle, tönt, opolerad person som inte har någon farstu

Åssit = ingenting

Waller = svammel

Len = svåröversatt, när man vet vad det betyder vet man bara, och vet hur det ska användas, men typ töntig, mesig

Finflose = folk som är fina i kanten

Illt = ont

Slarva = disktrasa

Lejd = ful

Gode = ganska

Nalta = lite

Nager = några

Vinden = övervåningen

Swåll = svammel

Koggamoj = stor mygga med långa ben

Vöre jär ä? = Hur är det?

Flögoas = fluga

Hä skvitter = det duggregnar

Tocka dä = flytta på dig

Hä snägg = det blåser

Päro = potatis

Vo jäll hä? = vad handlar det om? / vad pratar ni om?

Geudat = galen

Nöges = måsta, behöva

Hojna, hajna, hejna = hon, han, det här

Remidjen = bestick

Fäles = resa, åka, förflytta sig

Nagerst = någonstans

Vosch = var

Fuse = ladugård

Maken efterfrågar egentligen en ordlista över “alla de 49 olika namnen på alla uthus som står på tomten“, men sånt varierar ju från gård till gård så det är ju nästan omöjligt. Han får helt enkelt lov att plugga in att bodan ligger bredvid sommarrummet och sommarrummet är det längst till vänster, längst till höger ligger liret och bredvid det ligger nya stallet och gamla stallet står bakom liret och vebon är ju det som ligger bredvid pannrummet, dit farsan bär in veden från baki hejda.

One thought on “Norrländsk ordlista”

  1. En viktig tjänst för samhällsnyttan du gör här. Vi har alla exempel på diverse pinsamheter som sörlänningar begår på grund av total okunskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *