Palt med picnicbog i mitten

Vi är oeniga här just nu. Vi ska äta palt på måndag. Morsan och maken säger att man måste kunna hitta bogfläsk på ALLA välsorterade matvarubutiker. Jag säger att de har fel. Jag tror att bogfläsk är någon sorts norrländsk grej.

Man har bogfläsk i Pitepalt. Om det inte finns på den lokala butiken i Piteå just den dagen man ska äta palt kan man även använda sidfläsk. Förutom i Pitepalt fattar jag inte hur någon normal människa kan hitta något användningsområde för bogfläsk. Därför tror jag inte att det finns bogfläsk i Stockholm för det skulle bara bli en massa matsvinn av bogfläsket.

Morsan och maken raddar upp maträtter där man kan använda bogfläsk. Bruna bönor och fläsk, ugnspannkaka, steka bogfläsk och potatis, makaroner och stekt bogfläsk. När de räknat upp allt det där så påpekade jag att folk inte håller på och lagar sådana maträtter nu för tiden. Inte i Stockholm i alla fall. Inte normala människor. Det var normalt folk jag pratade om och det är normalt folk butiker planerar sitt varu-utbud efter.

Jag tror inte att det går att köpa bogfläsk på standardsorterade butiker i Stockholm. Bogfläskets existensberättigande måste vila på Pitepalt. Man måste ha bogfläsk, eller i värsta fall sidfläsk, i palt.

Sen när man delar palten på hälften petar man ut allt fläsket ur palten och skrapar över det på någon annans tallrik. Någon onormal person som tycker om bogfläsk. Vid alla bord som det äts palt kring brukar det finnas någon som vill ha fläsket. Men innan man petar ut fläsket ur palten ska fläsket ha varit där, annars är palten inte rätt tillagad.

Jag tycker att man kan förvänta sig att hitta bogfläsk i matbutiker i Piteå. Alla dagar på året måste det finnas någon i Piteå som gör palt. Jag såg på Facebook att en av mina kusiner tom gjorde palt i somras när det var 30 grader varmt.

I Stockholm däremot ser jag ingen anledning till varför matbutiker skulle ha bogfläsk i sortimentet. Det vore ju orimligt att kräva att de ska ha bogfläsk 365 dagar om året för att pricka in de max 10 dagar när en Pitebo bosatt i Stockholmsbutikens närområde skulle få för sig att göra Pitepalt.

Finns det någon Stockholmare som vet var man kan köpa bogfläsk på en normal butik i den här stan? Jag letade igenom hela Coop på Bromma Blocks idag, i minst en halvtimme grävde jag i grisdisken, och när jag frågade om hjälp kom charkkillen och letade han också. Han kom fram till att picnicbogen var slut.

Det är det här jag försöker förklara för mamma och maken. Här i Stockholm tycker folk att man kan stoppa picnicbog i palten. De lyssnar inte på mig. Maken och morsan alltså, att charkkillen skulle fatta kan man ju faktiskt inte begära.

Men jag vet vad jag pratar om. För om man vill ha smörgåspickles eller orientdressing, som finns i ALLA butiker i Piteå, här i Stockholm får man leta som en dåre. Man ska ha tur eller bil för att få tag på sådana rariteter i den här stan.

Jag tror att man måste gå på en delikatessbutik om man vill ha bogfläsk här i Stockholm.

6 thoughts on “Palt med picnicbog i mitten”

 1. Jag kan inte uttala mig i frågan då jag aldrig har käkat palt.
  Men maken har en vän vars föräldrar är uppväxta i ett ställe över Hallandsåsen (=norrlänningar) och de har bjudit honom på palt. Nu minns jag inte om han hade några åsikter om fläsket, men han vet numera varför man säger “paltkoma”.

  1. Men vad säger Batman om bogfläsk då? Han är ju kock, vad använder man bogfläsk till?
   Man sover gott när man tar en tupplur på soffan när man har paltkoma.

 2. Jag har köpt med mig Orientdressing och packat ner med andra viktigheter (dock inte bogfläsk) men Lasse har faktiskt köpt Orientdressing till mig på Bromma blocks (men vem vågar chansa).

  1. Det finns ibland på Bromma Blocks, men oftast inte. Hemköp i Rissne är mitt tips, där finns det nästan alltid orientdressing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *