Städhjälpen ska synas men inte höras

Farsan har varit här i veckan. Han har hämtat och lämnat på dagis. Däremellan har han roat sig på egen hand. Han har städat.

När vi har kommit hem från jobbet har han berättat om städningen. Det börjar bli lite tjatigt. Det var inte ens så speciellt smutsigt när han kom. Jag städade ju när jag kastade ut julen i slutet av december.

Ett axplock av vad jag måste lyssna på.

– “Jag har haft ut vardagsrumsmattan idag. – (Jag) Jaha, var det mycket barr under? – Det är massor barr i hela lägenheten.” 

Det är inte möjligt för en gran kan max ha i runda slängar en miljon barr och jag har redan städat bort 900 tusen. De resterande måste ha legat under vardagsrumsmattan.

– “Jag har städat köket i tre timmar, det är ganska ordentligt gjort. Men resten av lägenheten har jag bara dammsugit.” 

Att bara svepa över med dammsugaren. Slarvigt. Det är allt jag har att säga.

– “Ni har ganska dålig dammsugare, ni måste köpa en ny”.

Den är inte dålig, det är en industridammsugare. Påsen är jättestor men den är kanske full för jag är inte säker på om vi bytt den sedan vi flyttade hem från England.

– “Kolla här på trasan, jag har torkat ovanpå bokhyllan. Det här måste ju vara två års damm”.

O aldrig alltså, vi har bara bott här i 20 månader och jag har torkat där minst en gång.

“Jag har städat inuti hand-dammsugaren, det såg fördjävligt ut därinne.”

Helt onödigt. Ingen ska vara inne i dammsugaren. Det är där dammet bor (när det inte bor på vårt golv och hyllor) och därför gör det ingenting om det är dammigt i dammsugaren. Damm känner sig hemma i dammet.

“Nu tänker jag inte städa mer idag. Vad är det här för rött märke på väggen? – (Maken) Det är från fåtöljen, jag hade tänkt försöka få bort det med lite vatten och diskmedel. Nej, nej, det var inte så jag menade, jag gör det själv senare. – (Farsan) Jag ska bara testa.”

Orka liksom. Vit färg när man flyttar ut tar hand om sådant.

Jag säger bara en sak. Om en slav i Sydstaterna skulle ha hållit på och gnällt sådär över städningen på 1800-talet skulle den ha blivit såld på en gång.

One thought on “Städhjälpen ska synas men inte höras”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *