Jag vill ha boktips

Jag har kommit in i ett läs-il. Dessutom åker jag till Norrland nästa vecka och då kan det vara bra att ha någon bok att läsa för ibland blir jag så less på att spring omkring och titta på djur och skogar.

Jag vet inte vad jag ska läsa längre, jag måste köpa nya böcker, så jag tänkte att ni kanske har några tips. Jag gillar deckare, men har läst alla Mankell, Viveka Steen, Denise Rudberg, Hammarbyserien och hon Åsa som skriver deckare i Jockmock. Vad finns det mer för deckare, gärna serier?

Biografier och “sanna historier” gillar jag också. Fast bara av intressanta människor som har gjort något i sitt liv. Gärna musiker som haft skandalösa förhållanden, knarkat och slagit sönder hotellrum. Biografier av folk som Katie Price som är på sin fjärde biografi vid 35 års ålder fastän hennes levebröd är att klä av sig och gifta sig till höger och vänster brukar jag tycka är lite innehållsfattiga. Blondinbellas biografi går alltså bort.

Roliga böcker tycker jag också om. Typ som Fredrik Backman. Hans andra bok har jag dock inte tagit mig igenom än, jag tyckte att det var lite segt i början med en massa lala-land så jag körde fast, men jag ska läsa klart den på semestern.

Kärlekshistorier är jag inte mycket för. Inte heller tycker jag om sådana där tråkiga böcker som är en enda lång karaktärsbeskrivning av någon som är deprimerad och missnöjd med sitt liv. Ni vet sådana där böcker som när man har läst klart tänker “vad fan handlade boken om annat än att hennes kille gjort slut och att hon gick på ett vernisage?”. Sån kulturell dynga vill jag inte läsa.

Militärhistoria behöver jag inte heller några tips om. Maken har ett helt bibliotek med sådant hemma om jag skulle få för mig att jag vill läsa en beskrivning på plutonnivå av hur något land för ett eller flera århundranden sedan invaderade ett annat land.

Om ni ger mig några boktips så kanske jag tar mig för och gör några bokrecensioner av mina favoritböcker så att ni också får tips. Får jag riktigt många tips kanske jag tom kan bjuda på någon recension av någon bok som jag inte tycker är bra.

19 thoughts on “Jag vill ha boktips”

 1. Om du inte läst “En man som hete Ove” så kan jag rekommendera den. Underbar bok.

 2. Ja! Boktips! Vi får väl se om de faller dig i smaken 😉 Tyvärr intet en deckare i sikte..

  Ray Kluun – en sorts kärlek! (lite gråtvarning här dock, självbiografiskt om när hans fru blir dödssjuk och han är otrogen under tiden) https://www.adlibris.com/se/bok/en-sorts-karlek-9789146215523 En av mina favoriter!

  Själv har jag just upptäckt Karin Alvtegen och har läst hennes “Skam”. Gillade den riktigt mycket! Ska nog prova nån mer bok av henne.. https://www.adlibris.com/se/bok/skam-9789173374774

  Gillar också Maria Ernestam… Busters öron (den börjar: jag var 7 år första gången jag bestämde mig för att döda min mammma!) eller hennes Caipirina med döden (vad som händer om man bjuder in döden i sitt vardagsrum) https://www.adlibris.com/se/bok/busters-oron-9789170016394
  https://www.adlibris.com/se/bok/caipirinha-med-doden-9789170013485

  Måste fundera om jag kommer på nån mer…

 3. Kan du tänka dig en deckarhistoria från Pite? Kom då över och hämta ett ex av ” Någon nära dig”. (på 27:an)
  Jag har också “Analfabeten som kunde räkna, av författaren som skrev “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Den första får du som tack för ditt roliga bloggande, men den andra vill jag gärna ha tillbaka och låna ut till fler.

  1. Analfabeten läste jag förra veckan. Och Någon nära dig har jag nog också redan läst, visst är det väl den som handlar om någon som blir mördad på en skola? Jag har för mig att det var den jag köpte nere vid fyren förra sommaren. Tack för erbjudandet dock!

 4. För det första stavas det Jokkmokk, och för det andra är hon från Kiruna.

  Åsa alltså.

  Kan tipsa om Jan Mårtensons böcker om Johan Kristian Homan. Lågmälda, långsamma och perfekt semesterläsning.

 5. Jag har bara läst någon Agata Christie som deckare… Mamma älskar att både läsa och se deckare så jag tror jag fick en överdos av det under uppväxtåren.
  Medinas Juvel, en skönlitterär bok om Muhammeds flickfru, av Sherry Jones orsakade rabalder och hon fick många hot. Jag gillade boken och blev nåt grymt upprörd av den. Det ska finnas en tvåa med, men inget förlag har vågat översätta den till svenska om jag förstått det rätt.
  Femtio nyanser gillar jag med, vet inte varför egentligen för de är uruselt skrivna och man tröttnar faktiskt på allt sex efter ett tag…
  Phillipa Gregorys böcker om Tudor-tiden i England gillar jag.
  Tracy Chevalier skriver rätt trevligt tycker jag.
  Det är vad jag kommer på nu…

 6. Harlan Coben skriver underbara böcker (deckare), tycker jag!
  Efter de två första böckerna jag läste av honom kvalade han genast in på första plats över mina favoritförfattare 🙂
  I och för sig är detta Mina åsikter; men jag tycker han kan konsten att fånga läsarens fulla intresse på Första sidan och verklige hålla kvar läsaren ända till bokens sista ord.

  Exempel på Harlan Coben-böcker jag sträckläst:
  Berätta inte för någon
  Borta för alltid
  Ingen andra chans
  Den oskyldige
  Stanna hos mig
  Ett enda ögonblick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *