Julgranar och nationalsången

Vi har en julgran i byn såklart. Den är fin. Ifjol fick Jävres julgran bara en tvåa av fem i Piteåtidningens betygssättning av kommunens julgranar. Om det händer i år igen blir jag upprörd. Då får det vara nog. Då startar jag en Facebook-grupp som heter Vi som kräver att Jävres julgran ska få ett högre betyg. Jag räknar med att den skulle sprida sig som en löpeld.

Det här är en speciell julgran. Det är en julgran som ändrar högertrafik till vänstertrafik. Men bara just vid granen, i resten av byn har vi fortfarande högertrafik. Det kan låta komplicerat men reglerna är egentligen enkla. Om man kommer från den riktningen som fotot är taget och ska svänga höger så kör man på höger sida av granen. Men om man ska svänga vänster då kör man på vänster sida av granen.

Det är självklart inte alla som följer de här enkla reglerna. Det är ju alltid vissa som ska hålla på och vara tvärsemot och hålla på och säga “vi har faktiskt högertrafik i det här landet”. Sådana där människor som är rädda för förändringar och vill att allt ska vara som det alltid varit förut. Det kan förstås vara lite farligt när folk håller på och kör på både höger och vänster sida av granen. Men det brukar gå bra för det mesta. Alla i byn vet ju om att den här vänsterregeln vid granen finns så jag antar att folk är lite försiktigare just där. Det är bara när det kommer folk utifrån det kan bli lite problem. Folk från stan och så där. Utbölingar.

Är den här undantagsregeln reglerad i lag undrar ni kanske? Eller i någon sorts regeringsbeslut åtminstone? Nej, lagar och regler det kan vi minsann göra själva här. Vi Pitebor har till och med en hel sång om det här att vi kan själva. I folkmun kallas låten Nere vid Piteälva (det kan vi göra själva). Som en lokal nationalsång kan man nästan säga.

Vår Piteå-nationalsång får inte spelas på skolavslutningarna. Nu förtiden händer det att Piteåbor och Luleåbor blir ihop. En del går till och med och flyttar ihop eller gifter sig och skaffar barn. Det är klart att det rynkas på näsan åt det här, men det är bara att acceptera att det händer. Så det finns en liten risk att det kan finnas någon Luleåbo på en skolavslutning på någon skola i Piteå kommun. Nere vid Piteälven är ju en Piteålåt och Luleåbor skulle kunna känna sig underlägsna och kränkta av den, så den är förbjuden.

Man kan tycka att de skulle kunna åka på någon skolavslutning i Luleå kommun istället för att komma och förstöra våra.

Snart kommer säkert någon och försöker förbjuda Pitepalten. Då ska ni veta att jag kommer att stå överst på barrikaderna. Pitepalten rör ingen.

3 thoughts on “Julgranar och nationalsången”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *