Ny hobby kanske

Behöver ni en ny hobby men vet inte riktigt vad ni ska hitta på? Ni känner kanske att trainspotting eller planespotting inte riktigt är er grej? Fågelskådning då? Nähä.

Jag vet inte hur stort trainspotting är här i Sverige. Men planespotters och fågelskådare har vi väl i alla fall? I England är i alla fall samtliga dessa “hobbys” väldigt populära. I vissa kretsar bör jag kanske tillägga. The spotters kallas för “anoraks”. Wikipedia förklarar “In British slang an anorak is a person who has a very strong interest, perhaps obsessive, in niche subjects. This interest may be unacknowledged or not understood by the general public.” 

Om du i själ och hjärta är en anorak, men inte riktigt har lyckats uppbåda någon entusiasm för fåglar, tåg eller flygplan så kan jag tipsa om en annan nörd-hobby. Geocaching.

Detta innebär att man skapar sig ett konto på Geocachings websida. Där får man information om alla cachar som är gömda runt om i världen och sen är det bara att mata in GPS-koordinaterna för din utvalda skatt, dra på dig anoraken och ge dig iväg ut på äventyr.

Vad är då en cache? Det är tydligen en burk av något slag. I burken ska det tydligen ligga en logbok, eller gästbok och en penna där man loggar sitt besök i burken. Ibland finns det tydligen också bytesföremål i burken. Det finns en etikett som säger att om man tar något i burken måste man lägga dit något av jämförbart värde. Jättesvårt att veta om man ska ha med sig en skjortknapp, en reklam-nyckelring eller ett guldsmycke. Jag tänkte att man skulle kanske kunna ta med sig ett litet utbud av prylar så att det inte blir fel. Jag vill ju inte orsaka obalans i burken.

Det här är ju bara teoretisk information alltså. Jag har lärt mig detta på nätet. Men nu ska jag ut och praktisera detta också. Jag trodde inte att det skulle finnas några cachar där jag bor. Så fel jag hade, bara i centrala Jävre finns det inte mindre än TRE cachar. Ger man sig ut i skogen eller tar bilen en bit finns det ännu fler. Jag har nu  skapat ett konto på websidan för få tillgång till koordinaterna så att jag kan ge mig ut på burkjakt. Användarnamnet Anorak var upptaget så jag heter Anorak123 istället.

Någon har nämligen gjort en notering på loggen för cachen vid fyren att den “needs maintenance”. Jag måste ju bara leta reda på burken och ta reda på vad som är fel på den. Har locket gått sönder kanske? Har någon haft fräckheten att ta pennan som hör till logboken? Jag MÅSTE veta. Jag har dock ingen GPS så jag måste låna en. Jag återkommer med en rapport och bildbevis så snart jag har hittat burken.

One thought on “Ny hobby kanske”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *